Ode aan Solex en de streek (TC Tubantia)

In de TC Tubantia van zaterdag 29 juli is een uitgebreid artikel geplaatst over de cd-presentatie van de cd-single “Vlearmoes Angels-song” van de gelegenheidsband “De Solex Buitenband” (zie hieronder).
De cd is voor slechts € 5,00 verkrijgbaar bij Café Vally’s of via Henk ten Berge (06-29513724).
Hieronder een klein voorproefje:

Het artikel uit TC Tubantia:

***************

Gelegenheidsformatie Solex Buiten Band presenteert debuut-cd ‘Vlearmoes Angels-song’

Ode aan Solex en de streek

Het kenmerkende Solex-gepruttel vormt de introductie van het rocknummer ‘Vlearmoes Angels-song’. De presentatie is, uiteraard, in vlearmoesdorp Neede.

Of er straks een glansrijke muziekcarrière wacht, valt nog te be­zien. Feit is dat de Solex Buiten Band donderdagavond de debuut- cd presenteerde met een optre­den. Dat gebeurde in Café Vally’s aan de Oudestraat, waar zich een zo’n 100 belangstellenden hadden verzameld. Zij waren daar getuige van de eerste live-uitvoering van de ‘Vlearmoes Angels-song’. Niet op een podium, maar uitgelicht en gelijkvloers met het publiek.

Beregezellig
Henk ten Berge, zanger van de So­lex Buiten Band en tekstschrijver van het nummer, was na afloop meer dan tevreden. „Het is hart­stikke leuk verlopen, gewoon be­regezellig. Vrijwel alle mensen die we uitgenodigd hadden, zijn ook gekomen. Onze mensen, zeg maar de Solex-rijders en het Vally’s-publiek. Maar ook anderen kwamen kijken en luisteren, de kroeg was ook gewoon open voor iedereen.” Een deel van het publiek in het café leverde bovendien als eenma­lig en ongeoefend koor een stevige vocale bijdrage aan het optreden van de band. Na het presenteren van de Vlearmoes Angels-song, volgde een flinke muzikale jams­essie. Zo’n anderhalf uur lang klonken allerlei covers uit de rock- ’n-rollgeschiedenis.

Dat geeft meteen aan dat de on­langs opgerichte Solex Buiten Band niet uit onervaren muzikan­ten bestaat. Integendeel, het be­treft hier een gelegenheidsformatie, bestaande uit leden van de Needse band The Cool Trick en zanger Henk ten Berge, actief in de Too Mutz Bluesband. Zij namen gezamenlijk de Vlearmoes An­gels-song op. Dat gebeurde in de Silvox Studio in Bontebrug.

De originele muzikanten waren echter wegens geplande vakanties verhinderd voor de live vuurdoop van het nummer. Vandaar dat Ten Berge het lied donderdag ten doop hield met invalmuzikanten.

Zij hadden de partijen al eerder ont­vangen, maar speelden het num­mer pas afgelopen donderdag rond 19.30 uur voor het eerst sa­men, slechts een uur voor de offi­ciële presentatie. Alleen de zanger was dus dezelfde als te horen op de cd, hij vormde met de muzi­kanten op deze manier een ‘gelegenheids-gelegenheidsband’.

Tekst is dialect
De Vlearmoes Angels-song is een in het dialect geschreven ode aan de Solex en aan de Achterhoek en Twente, gestoken in een rock-’n-rolljasje.
De muziek van het lied is gebaseerd op het Chuck Berry- nummer uit 1959, Back in the USA, ook wel bekend onder de alterna­tieve titel Livin’ in the USA. „Eigen­lijk is de muziek dus gestolen”, zegt Ten Berge. „Maar het nummer is ruim 50 jaar oud, dan mag dat wel.” Muzikaal is het Solex Buiten Band-nummer een muzikale co­ver, maar wel een met een gloed­nieuwe tekst.

Henk ten Berge, 60 jaar en sinds elf jaar woonachtig in Neede, schreef die tekst van de Vlearmoes Angels-song. Het idee voor het nummer is ontstaan vanuit de Solexclub Vlearmoes Angels, waarvan hij de voorzitter is. „De tekst is een mengeling van verschillende Achterhoekse en Twentse dialecten”, aldus de tekstschrijver. „En mis­schien zit er ook wel wat Veluws doorheen, want op de Veluwe heb ik ook nog een tijdje gewoond. De Vlearmoes Angels-song is drie mi­nuten rock-’n-roll, beginnend met het geluid van authentieke Solex- brommers.”

Herbert Kuiper, secretaris van dezelfde Solexclub, tekende voor het hoesontwerp van de cd. Op die cd staat het nummer één keer, dus niet aangevuld met een remix of een ‘B-kantje’. De eerste exempla­ren gingen donderdagavond direct van de hand.


De krasse Solexrijders draaien hun hand niet om voor een nieuwe muzikale uitdaging

Oplage
De Vlearmoes Angels-song, de eerste oplage is 100 stuks – is nu in eerste instantie te koop bij Café Vally’s in Neede. Het ligt in de be­doeling de cd’s ook via de VW’s in de gemeente Berkelland te ver­kopen. „Als mensen een Solex hu­ren, past ons cd’tje daar goed bij, vindt Ten Berge. „En mensen buiten Berkelland een Solexje huren in bijvoorbeeld Haaksbergen of Laren, kunnen tijdens hun tochten ook mooi langs de Berkellandse verkooppunten voor een bijpassend achtergrondmuziekje. Er zijn tevens plannen voor een videoclip van de Vlearmoes Angels-song. Die clip zal te zijner tijd op YouTube verschijnen.

***************

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.