Vlearmoes Angels in TC Tubantia

Tourclub droomt van regelstation

EIBERGEN/NEEDE
PETER ZANDEE

Hoewel voorman Henk ten Berge van de solexclub bezweert dat een Solex ‘best hard’ kan, valt er best rond te kijken tijdens tochtjes per rijwiel-met-hulpmotor. En dus… kijken de Vlearmoes Angels om zich heen, tijdens hun toertochten. En hebben oog voor juweeltjes onderweg. Halverwege Eibergen valt het voormalige regelstation van elektriciteitsbedrijf Berkelstreek op van onopvallendheid. Het uit 1927 stammende pand, uitgebreid in 1932, staat er sinds jaar en dag donker en ongebruikt bij, aan de Needseweg (N823).

voor_pand
Vlearmoes Angels Henk ten Berge (links) en Frank Douglas voor het regelstation dat hun clubhuis moet worden.

Het is een paar jaar geleden slechts een beetje ‘vrijgemaakt’ door opslag rond het gebouw weg te zagen. Het architecturale juweeltje was dan ook al herontdekt en aangekocht voordat de Solexrijders er echt stopten. Het echtpaar Hub en Lilian Kremer kocht als verre achterburen van de Oude Needseweg het pand jaren geleden. De Kremers droomden ervan er ooit een galerie in te vestigen. Sinds het overlijden van Hub Kremer, bijna anderhalf jaar geleden, bleven die plannen liggen.

Bij Needenaar Frank Douglas, goede kennis van de Kremers én tegelijk als Vlearmoes Angel regelmatig ‘on tour’, ging het knagen. “Onze ritjes eindigen steevast in nogal artistieke kroegen. Diverse van onze Angels kunnen dan ook meer dan brommen of snorren op een Solex. Daarom bedachten we: is dit niet iets voor een clubhuis waar je ook mensen kunt laten exposeren? Foto’s, schilderwerk, of gedichtenschrijvers die zich presenteren?” Een kroeg is het regelstation niet, artistiek is het wel. Wie kijk heeft op architectuur, herkent aan de combinatie van de roodbruine baksteen, vertikaal metselwerk en typische bovenrand met gevelpannen de Amsterdamse School. In dit geval is het een kunstwerk van de Lochemse architect Beeftink. Die bouwde het in 1927 al met vleugels, die vijf jaar later werden uitgebreid. Alleen al door de vleugels zou je kunnen zeggen dat het gebouw ‘Angels’ aanspreekt. Het interieur is de afgelopen halve eeuw ontdaan van wat ooit voor de stroomvoorziening nodig was. De oorspronkelijke potentiaalregelaar was al voor de oorlog vervangen door twee regeltransformatoren van 3000 kVA. In 1952 werd een nieuwe trapregeltransformator van 6000 kVA in gebruik genomen. Daarna werd het gebouw overbodig, doordat even verderop aan de Needseweg een nieuw hoogspanningsstation werd gebouwd.

Haalbaarheidsonderzoek
Echt rijk is de solexclub niet. “Ga maar na: 31 leden, keer 25 euro contributie in het jaar…”, rekent Ten Berge voor. En toch… het knaagt. “Als we het wat opknappen binnen, kun je hier best zijn. Zo’n monumentaal gebouw blijft het best behouden als het wordt gebruikt. De eigenaresse had er al iemand binnengelaten die in auto’s handelt. Maar het ons gunnen lijkt net wat beter om het gebouw een gebruiksdoel te geven voor de gemeenschap.”

De in herbestemmen van onder meer industrieel erfgoed gespecialiseerde non-profitorganisatie BOEi gaat samen met de Vlearmoes Angels bekijken nu wat de haalbaarheid is voor restauratie en hergebruik. “We hebben als club de kar in werking gezet. Het gebouw wordt ons gegund, maar we moeten nog een slag om de arm houden of we dit kunnen behappen”, aldus Ten Berge. Ondanks die voorzichtigheid willen ‘Angels’ de komende tijd alvast de directe buurt rond aan de Needseweg. Want het zou immers zomaar zo kunnen zijn dat ze buren worden…

Wilt u een steentje bijdragen? Neem dan contact op met Suzan te Brake van BOEi via: s.brake@boei.nl

“Veel geld hebben we niet, wel ideeën en een beetje lef”henk
Henk ten Berge

 

 

 

Monumentaal regelstation aan Needseweg is echte Beeftink

Het uit 1927 stammende regelstation van elektriciteitsbedrijf Berkelstreek is een rijksmonument. Het is een in de stijl van de Amsterdamse School opgetrokken gebouw van de hand van de Lochemse architect B.J. Beeftink.

Beeftink ontwierp vanaf 1914 allerlei gebouwen voor Berkelstreek. Aan de Bloemersstraat in Borculo is een met riet gedekt transformatorhuisje tot monument bestempeld.

Ook dit aan de Needseweg tussen Eibergen en Neede voor het Twentsch Centraal Station-Berkelstreek gebouwde regelstation is een rijksmonument.

Het metselwerk in Vlaams verband met dakrand met gevelpannen wordt daarbij geroemd. Andere trafohuisjes van de EMB, zoals dat aan de Stationsweg in Neede, zijn gemeentelijke monumenten.

interieur
Interieur van het hoge centrale voorste gedeelte van het voormalige regelstation.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.